Lekkere yoghurt maak je zélf

Leo en Juani verkopen in hun buurtwinkel helaas alleen yoghurt in van die kleine plastic kuipjes (125 gram). Op de slechtste dagen wacht in hun vitrine alleen nog de gesuikerde variant. We hebben het jaren overleefd, maar als je dan weer eens in de bewoonde wereld komt en écht lekkere yoghurt proeft, dan weet je weer dat Nederlanders van yoghurt houden.

Dus besloten we om het goedje in eigen keuken tot leven te gaan brengen. We vonden ergens een potje verse bio-yoghurt en tal van recepten op internet. Het proces blijkt verbluffend simpel, maar we moesten wat knutselen om tot het optimale resultaat te komen.

Ingrediënten:
90 CL volle melk
10 CL volle room
1 theelepel honing (facultatief)
3 eetlepels yoghurt, liefst een mengsel van zoveel mogelijk verschillende culturen

Toelichting:
Melk is je basis. Elk dier deugt: koe, schaap, geit: whatever.
Extra room is aan te bevelen als je streeft naar een smaakvolle yoghurt die wat dikker van substantie is. De hedendaagsche volle melk is immers zo vol niet meer.

Honing geeft extra suikers voor de yoghurtcultuur en kun je toevoegen als je de yoghurt een beetje zuurder prefereert. Wordt-ie daar dan niet juist zoeter van? Nee. Juist niet.

Om yoghurt te maken heb je yoghurtcultuur nodig als “starter”. Wij bewaren nu een potje in de koelkast met daarin wat van de bio-yoghurt, Griekse yoghurt van de Coviran en steeds meer van onze eigen productie.

Proces:
Je starter is alleen actief bij een temperatuur tussen 30 en 46 graden C. De hele kunst is daarom de ingrediënten een uur of vijf op een temperatuur van ongeveer 33-43 graden C te houden. Je kunt daar kennelijk apparaten voor kopen en heel moeilijk over doen, maar het kan ook heel simpel en je bent er zelf nog geen 5 minuten actief mee bezig.

Zet starter en melk ruim van tevoren op kamertemperatuur. Bereid intussen je bed voor op een tijdelijke gast. Schud kussen en dekbed op totdat de veren vliegen en vouw het dekbed dan een paar keer dubbel.

Verwarm de melk, room, honing en starter samen “au bain Marie” tot maximaal 43-46 C. Schenk dan het witte goedje over in een ruime glazen pot, die je gezellig een beetje hebt voorverwarmd. Giet meteen ook het badwater van Marie in een kruikje. Wikkel de pot in een vaatdoek en breng die subiet naar bed. Zet hem op je kussen en leg er de warme kruik naast. Dekbedje er driedubbel gevouwen overheen en klaar.

Vanaf nu doet de yoghurtcultuur het werk. De bacteriën doen zich te goed aan de melksuiker en de honing en toveren tegelijk met de melk. Hoe langer de cultuur kan blijven eten, des te zuurder wordt het resultaat. Wij prefereren een rustpauze van een uur of zes, zeven. Haal daarna de pot uit hed en laat hem nog een paar uur staan op kamertemperatuur.

Zet daarna de pot een nacht in de koelkast. Dan heb je mañana een blijmakend yoghurtje voor ontbijt. Met een beetje honing van Los Balates…

Even meekijken in de keuken is natuurlijk de simpelste manier om de kunst af te kijken. Zin om on een weekje te komen helpen met alle werk? Welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.