Wijn maken meedoen

Meedoen? Kom naar een Labor y siësta

Meedoen

Toen Cecile en ik in 2002 verantwoordelijk werden voor het onderhoud van Balates, lag de finca al meer dan tien jaar braak. Ja, de amandelen werden geploegd en geplukt – maar dat was het dan. We troffen grote stukken grond overwoekerd door bramen, acequias vervallen, barranco’s ontoegankelijk en bomen dood of sterk verwilderd. We hadden al snel door dat we het met onze vier handen en in onze beperkte tijd nooit voor mekaar zouden krijgen om de finca op een acceptabel niveau te brengen. Gelukkig wilden veel van onze vrienden, familieleden en kennissen graag een kijkje komen nemen in ons nieuwe paradijs. Daarop ontstond het idee om werkweken te organiseren die al snel met een knipoog “labor y siësta” gingen heten. Werken, rusten en genieten in ons kromme Spaans voor beginners.

Labor y siesta

Binnen een paar jaar waren meer dan dertig mensen  komen helpen.  Veel van onze vrienden hadden een kantoorbaan. Zij genoten ervan om fysiek te werken, echt samen in een team. En aan het eind van de dag fysiek moe te zijn en dan ook: te kunnen zien wat ze gemaakt hadden. Het werden steeds opnieuw waardevolle, inspirerende en leerzame weken. Zonder de hulp van zoveel handen zouden we nooit tot hier gekomen zijn.

Van kamperen naar luxe verblijf

In de eerste tijd kampeerden we in tenten. Cecile en ik zorgden voor eten en drank. We hadden een primitieve koude douche uit eigen bron. En we zorgden voor gereedschap en alles wat er verder nodig was. In ruil daarvoor werd drie, vier uur samen gewerkt en meestal ook gewandeld en (veel) gedronken.

Toen we vanaf najaar 2005 echter voor iedereen een dak, bedden en een warme douche konden bieden, begon de deal voor veel van onze bezoekers te wringen. Dat bleek uit opmerkingen en uit hun aanbod om bij te dragen in de kosten van hun verblijf. Na veel gedenk, gepraat en geconsulteer, besloten we om een bijdrage te vragen. Op dit moment hebben we deze als basis gezet op €50 per dag.

Meedoen aan een labor y siësta? Kijk in de agenda en laat het ons weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De luxe van eenvoud in de Alpujarra