Even helemaal niks

Gastblog: Op Los Balates leer je leven

De cursus ‘lessen over het leven’ is binnen handbereik. Je boekt een ticket naar Malaga en reist verder met de bus. Je bereikt Yegen en verlaat die plaats ook weer. Je klimt omhoog en komt aan op Los Balates. Het cursusprogramma is eenvoudig: een dag of vier, vijf weinig meer doen dan ademen.

Na 26 jaar werken lukte me dat half februari niet meer. Overspannen. En meteen die onrust: hoe moet dit verder? Toen Tom hoorde dat ik thuis zat, nodigde hij me uit om hem en Cecile te bezoeken op Los Balates. Wat een goed idee!

Wat heb je er geleerd dan?
Dat je een olielamp niet helemaal met olie hoeft te vullen (met de helft water gaat het ook). Dat je goede alcohol kunt halen uit slechte wijn, dat je zelf deodorant kunt maken, dat je best een week zonder een föhn kunt (maar dat wist ik al), dat je een cake kunt maken zonder mixer en mét olijfolie, dat er honden zijn die erg lief zijn (ook voor mij), dat je voor rijstepap echt geen paprijst hoeft te kopen (met gewone witte rijst gaat het ook, het was heerlijk!) dat Tom ‘Boer zoekt vrouw’ volgt en dat er geen water uit de kraan komt als het gevroren heeft.

Ja, eh, je had het over levenslessen!

De optelsom, dat is de levensles: je hebt echt niet zoveel nodig om te kunnen genieten van het leven. Een dak boven je hoofd, lekker eten, fijne vrienden, een goed gesprek (wel meerdere!), een mooi boek en een prachtig uitzicht. Tel je zegeningen en je hebt vaak alle reden om tevreden te zijn. Ik in elk geval wel.

Wist je dat niet dan?
Ergens onderweg, gevangen in de tunnel van werk en inkomen, was ik dat een beetje kwijt geraakt. Het besef dat veel geld niet net zoveel gelukkiger maakt, dat het ook wel wat minder kan, dat je dan ook minder afhankelijk bent en dat dat goed voelt. Dat je best met minder goed kunt leven, dat minder dan ook meer wordt. Op Los Balates heb ik het ervaren. Eén grote levensles.

Ans Slangen,
Meerssen, 31/3/2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.