Water 

De winter van 2015/16 was de zoveelste in een reeks van winters die warmer en droger waren dan “normaal”. Duizelingwekkende hittegolven in de zomers verteerden het meerjarig ijs op de toppen. De foto van het Parque Nacional vertelt dan ook het hele verhaal. Je ziet de zuidflank van de bergen in de Sierra Nevada, begin juni. Kaal en droog.

Het ijs op de foto vormt de reserve voor de zomer. Voor de boeren, voor ons, voor het hele dorp, voor alle dieren. Op 2500 hoogte, waar traditiegetrouw de schapen uit het dorp hun zomer doorbrengen, stroomt intussen nog maar een miezerig stroompje. De herders vrezen dat daar in augustus niets meer van over zal zijn. En dan?

Nog geen vijftien jaar geleden vloeiden op Balates drie bronnen. “Ze geven veel minder dan vroeger”, vertelde Maximiliano toen. “Tot begin jaren zeventig lag er in de winter een maand lang tot wel een meter dikke sneeuw. Die bleef ineens weg. Sindsdien hebben we minder water.”  Een wijnboer in La Contraviesa vertelt onlangs  hetzelfde verhaal. “Jij denkt dat het hier altijd zo geweest is, maar wij zien klimaatverandering. Vanaf 1973 en hebben ons er stukje bij beetje aan kunnen aanpassen.”

Onze eerste bron, La Cinca de Mayo, viel droog in 2009, de tweede, vlak onder het cortijo een paar jaar later. Zien we deze zomer ook de derde opdrogen?

In een normaal jaar verwachten we geen neerslag voor medio september. Maar normaal bestaat niet meer. We duimen  voor onverwachte regen en een dikke kap sneeuw op de Sierra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.